PRODUKCJA OKOWITY STARKA

Produkcja okowity Starka ma już ponad 500-letnią historię. To tradycyjny szlachetny trunek, z którego Polska słynęła w Europie za czasów swojej świetności. Nie był to alkohol pospolity, jego produkcja rozpoczynała się w momencie narodzin syna na szlacheckim dworze. Wtedy to zakopywano dębową beczkę z alkoholem w ziemi, gdzie leżakowała do momentu ożenku młodego szlachcica. Dopiero w dniu wesela dojrzałą okowitę odkopywano i raczono nią gości. Pierwotne Starka była więc alkoholem weselnym, a jej wiek zależał od wytrwałości młodzieńca w stanie kawalerskim.

Obecnie oryginalna Starka produkowana jest w przepastnych piwnicach Szczecińskiej Fabryki Wódek ,,STARKA” Spółka z o.o. Rozlewana do dębowych beczek różnej wielkości, poddana zostaje procesowi leżakowania. W tym czasie nabiera szlachetnego bukietu, wyrafinowanego smaku oraz naturalnego koloru. Niepowtarzalną, bursztynową barwę Starka zyskuje w trakcie naturalnej reakcji z dębowym drewnem. W produkcji naszych alkoholi nie używamy bowiem żadnych sztucznych środków barwiących.

Jedyna i niepowtarzalna korona wśród polskich trunków wymaga cierpliwości w żmudnym procesie wytwarzania. Bywa bowiem kapryśna, a czas którego potrzebuje, aby nabrać swej wartości nie ułatwia procesu produkcji. Wystarczą niewielkie wahania temperatur czy wilgotności, a trunek traci swe walory smakowe i aromatyczne. Niezmiennie zależy nam jednak na tym, by Starka nie traciła swojej szlachetnej jakości i dlatego nad całym procesem czuwa grupa wykwalifikowanych specjalistów i technologów. Dzięki takiemu rozwiązaniu każdy koneser wysokogatunkowych alkoholi, może być pewien, że otrzymuje od nas produkt najwyższej jakości o bogatym, niepowtarzalnym smaku.


Starka to trunek, z bardzo długą, 500-letnią historią. Niektóre źródła podają jednak, że tradycja wytwarzania tej szlachetnej okowity sięga jeszcze dalej. Jej receptura do dzisiaj jest pilnie strzeżona i przekazywana kolejnym pokoleniom najlepszych polskich gorzelników.

Dzięki tradycji wytwarzania tego szlachetnego trunku, mamy pewność, że na nasze stoły od lat trafia ta sama, klasyczna okowita, bez sztucznych dodatków i ulepszaczy smaku. Starka zachwyca swoim aromatem zarówno rodzimych miłośników polskich alkoholi, jak i naszych sąsiadów poza granicami kraju, którzy poszukują szlachetnych odmian tradycyjnych trunków. Wystarczy raz spróbować naszej okowity, aby nie móc zapomnieć o jej niesamowitym bukiecie, który ukształtował się dzięki długiej, ale i trudnej historii.

JAK POWSTAJE STARKA, CZYLI 7 KROKÓW DO DOSKONAŁOŚCI

Aby zrozumieć w pełni, czym jest Starka warto dowiedzieć się nieco więcej o tym, jak powstaje. Jest to niezwykle ciekawy proces, który pozostaje niezmienny od wielu, wielu lat. Od tego, jak precyzyjnie i skrupulatnie będzie on prowadzony, zależy bowiem jakość otrzymanej okowity. Starka to lekcja cierpliwości i pokory dla każdego gorzelnika. Starania są jednak warte zachodu, ponieważ nagrodą, którą otrzymujemy, jest wysokoprocentowy, tradycyjny trunek, który od lat zachwyca swoją szlachetnością nawet najbardziej wymagających koneserów alkoholi.

Proces produkcyjny okowity Starka można podzielić na 7 kroków:

1. PRZYJĘCIE SPIRYTUSU ŻYTNIEGO Z GORZELNI

Starka powstaje tylko ze spirytusu żytniego najwyższej jakości, którą określa się badaniami w laboratorium i potwierdza wystawieniem certyfikatu. Bez badań jakościowych nie ma możliwości, aby spirytus mógł zostać bazą naszej okowity. Do ostatecznej produkcji wybierana jest próbka dająca największe szanse na osiągnięcie dobrych wyników w procesie starzenia i leżakowania.

2. LEŻAKOWANIE WSTĘPNE

Leżakowanie wstępne to proces, któremu poddana zostaje tzw. ,,surówka” żytnia, czyli destylat rozcieńczony wcześniej do mocy około 60%. Woda do rozcieńczania musi być specjalnie przygotowana i uzdatniona w procesie odwróconej osmozy. Ma to bardzo duży wpływ na późniejszą barwę i klarowność okowity Starka. Leżakowanie wstępne odbywa się w dużych naczyniach wykonanych z drewna i trwa około roku.

3. LEŻAKOWANIE ZASADNICZE

To podczas tego procesu Starka nabiera dojrzałości i kształtuje się jej bukiet smakowy. Bardzo duże znaczenie ma tutaj odpowiednia proporcja drewna dębowego użytego do budowy beczek oraz innych pojemników, w których przechowywany jest trunek. Istotna jest również harmonijna relacja temperatury i wilgotności.

4. PRZYGOTOWANIE PARTII OKOWITY STARKA

Do ,,surówki” żytniej dodawane są pozostałe komponenty, które odpowiadają za niezwykły smak naszej okowity. Są one sekretem i dostęp do listy wszystkich składników mają jedynie nieliczni gorzelnicy w Polsce.

5. LEŻAKOWANIE OKOWITY STARKA

Podczas tego procesu wszystkie składniki dokładnie mieszają się między sobą i nabierają wspaniałej harmonii smakowej. Bardzo ważne jest, aby ten proces przebiegał bez żadnych zakłóceń, ponieważ to właśnie na tym etapie kształtuje się końcowy efekt produkcji, który odpowiada za wspaniały smak naszej okowity.

6. WYMRAŻANIE

Dzięki temu procesowi Starka nabiera klarowności. Ten etap polega na poddawaniu trunku ujemnym temperaturom. Dokładne metody klarowania są pilnie strzeżoną tajemnicą, tak samo jak wszystkie składniki, z których zrobiona jest Starka.

7. ROZLEWANIE GOTOWEJ OKOWITY

Wyklarowany i ogrzany do temperatury otoczenia alkohol jest rozlewany do opakowań jednostkowych i trafia do sklepów, zachwycając swym smakiem wszystkich miłośników szlachetnych trunków.

Cały proces trwa od 18 do nawet 70 lat. To właśnie czas i odpowiednie drewno są odpowiedzialne za szlachetny smak okowity Starka, doceniany przez wszystkich koneserów najlepszych, wysokogatunkowych alkoholi.