Produkcja starki

Produkcja Starki ma już ponad 500-letnią historię. To tradycyjny szlachetny trunek, z którego Polska słynęła w Europie za czasów swojej świetności. Nie był to alkohol pospolity, jego produkcja rozpoczynała się w momencie narodzin syna na szlacheckim dworze. Wtedy to zakopywano dębową beczkę z alkoholem w ziemi gdzie leżakowała do momentu ożenku młodego szlachcica. Dopiero w dniu wesela odkopywano dojrzałą okowitę i raczoną nią gości.  Pierwotne Starka była więc alkoholem weselnym a jej wiek zależał od wytrwałości młodzieńca  w stanie kawalerskim.

Obecnie oryginalna Starka produkowana jest w przepastnych piwnicach Szczecińskiej Fabryce Wódek „STARKA”  Spółka z o.o. Rozlewana do dębowych beczek różnej wielkości leżakuje minimum 10 lat. W tym czasie nabiera szlachetnego bukietu, wyrafinowanego smaku oraz naturalnego koloru. Tą niepowtarzalna złoto brązowa barwę Starka nabiera w trakcie naturalnych reakcji z dębowym drewnem, a nie poprzez dodatek środków barwiących.

Jedyna i niepowtarzalna korona wśród Polskich trunków wymaga precyzyjności i dokładności, bywa bowiem kapryśna, a czas którego potrzebuje aby nabrać swej wartości nie ułatwia procesu produkcji. Wystarczą niewielkie wahania temperatur czy wilgotności a trunek traci w smaku, bukiecie i aromacie. Aby jednak Starka nie traciła  na  jakości nad całym procesem czuwa grupa wykwalifikowanych specjalistów i technologów. Dzięki czemu każdy, koneser doceni walory jakie idą za tym szlachetnym trunkiem oraz może być pewien niezmiennej i stałej wysokiej jakości.

Starka to trunek, którego historia liczy 500 lat, ale bardzo możliwe jest to, że jej wytwarzaniem zajmowano się jeszcze wcześniej, niż donoszą oficjalne źródła. Jej receptura do dzisiaj jest pilnie strzeżona i przekazywana kolejnym pokoleniom najlepszych polskich gorzelników.

Dzięki temu dzisiaj mamy możliwość picia najwyższej jakości Starkę, która zachwyca nie tylko rodzimych miłośników tej okowity, ale i ludzi mieszkających poza granicami naszego kraju. Wystarczy raz spróbować Starki, aby nie móc zapomnieć o jej niesamowitym bukiecie, który ukształtował się dzięki długiej, ale i czasami trudnej historii.

Jak powstaje Starka, czyli 7 kroków do doskonałości

Aby zrozumieć w pełni, czym jest Starka warto dowiedzieć się nieco więcej o tym, jak powstaje. Jest to bardzo ciekawy proces, który nie zmienił się od wielu lat. Od tego, jak precyzyjnie i skrupulatnie będzie on prowadzony, zależy jakość otrzymanej okowity. Starka to lekcja cierpliwości i pokory dla każdego gorzelnika. Starania są jednak warte zachodu, ponieważ nagrodą jest niezwykły trunek. Proces produkcyjny Starki można podzielić na 7 kroków:

 

1. PRZYJĘCIE SPIRYTUSU ŻYTNIEGO Z GORZELNI

Starka powstaje tylko ze spirytusu żytniego najwyższej jakości, którą określa się badaniami w laboratorium i potwierdza wystawieniem certyfikatu. Bez  badań jakościowych nie ma możliwości, aby spirytus mógł zostać bazą tego niesamowitego trunku. Do ostatecznej produkcji wybierana jest próbka dająca największe szanse na osiągnięcie dobrych wyników w procesie starzenia się i leżakowania.

2. LEŻAKOWANIE WSTĘPNE

Leżakowaniu wstępnemu poddaje się “surówkę” żytnią, która wcześniej została rozcieńczona do mocy ok.60% objętościowych. Woda do rozcieńczania musi być specjalnie przygotowana i uzdatniona w procesie odwróconej osmozy. Ma to bardzo duży wpływ na późniejszą barwę i klarowność Starki. Leżakowanie wstępne odbywa się w dużych naczyniach wykonanych z drewna i trwa około roku.

3. LEŻAKOWANIE ZASADNICZE

To podczas tego procesu Starka nabiera dojrzałości i kształtuje się jej bukiet smakowy. Bardzo duże znaczenie ma tutaj odpowiednia proporcja drewna dębowego użytego do budowy beczek oraz innych pojemników, w których przechowywany jest trunek. Istotna jest również harmonijna relacji temperatury i wilgotności.

4. PRZYGOTOWANIE PARTII STARKI

Do surówki żytniej dodawane są pozostałe komponenty, które odpowiadają za niezwykły smak Starki. Są one sekretem i dostęp do listy wszystkich składników mają nieliczni gorzelnicy w Polsce.

5. LEŻAKOWANIE STARKI

W tym czasie cała mieszanka “przechodzi się” wzajemnie i harmonizuje. Bardzo ważne jest, aby ten proces przebiegał bez żadnych zakłóceń, ponieważ to właśnie w teraz kształtuje się końcowy  efekt produkcji.

6. WYMRAŻANIE

Dzięki niej Starka jest klarowna. Polega ono na poddawaniu trunku ujemnym temperaturom. Dokładne metody klarowania są pilnie strzeżoną tajemnicą, tak samo, jak wszystkie składniki, z których zrobiona jest Starka.

7. ROZLEWANIE GOTOWEJ STARKI

Wyklarowany i ogrzany do temperatury otoczenia alkohol jest rozlewany do opakowań jednostkowych i trafia do sklepów, zachwycając wszystkich miłośników szlachetnych trunków.

Cały proces trwa od 18 do nawet 70 lat. To właśnie czas i odpowiednie drewno są odpowiedzialne za szlachetny smak Starki doceniany przez wszystkich koneserów najlepszych wódek i brandy.